Hastalıklar

26 Nis 2020

Makat Çatlağı, Anal Fissür

Anal fissür, Halk arasında bilinen adıyla MAKAT ÇATLAÄžI, anüs (makat) kenarındaki deride oluÅŸan çatlaÄŸa-yırtığa verilen isimdir. Makat (anüs) bölgesini örten deride kaşıntı, kanama, yanma ve aÄŸrıya neden olur. Hastaların çoÄŸunda kabızlık ÅŸikayeti bulunmaktadır. Anal fissürlerin önemli bir kısmı ameliyat gerekmeden ilaçla tedavi edilebilirken, ilaç tedavisinin baÅŸarısız olduÄŸu durumlarda hastalar ameliyat edilir. Anal Fissur Belirtileri Makatta… Devamını Oku »

22 Nis 2020

Kolobom

Kolobom doÄŸumdan önce meydana gelen göz anormallikleridir. Kolobom, Yunanca kısık, sessiz veya kusurlu anlamına gelmektedir. İris, uvenin en ön kısmıdır (gözün orta tabakası). Bir coloboma, iris gibi göz yapılarından birinde bulunan bir deliktir. DoÄŸumdan (doÄŸuÅŸtan) veya göz ameliyatı veya göz travmasından kaynaklanabilir. Bir koloboma bir veya iki gözü etkileyebilir. Kolobomlarda, gözü oluÅŸturan yapılarda doku parçaları… Devamını Oku »

21 Nis 2020

Bağırsak Enfeksiyonu

Gastroenterit olarak da adlandırılan bağırsak enfeksiyonu semptomları, virüsler, mantarlar veya bakteriler tarafından kontamine olmuÅŸ gıdaların tüketiminden 30 dakika ile 3 gün sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, mikroorganizmanın türüne, enfeksiyonun ciddiyetine, enfekte kiÅŸinin yaÅŸ ve saÄŸlık durumuna göre deÄŸiÅŸir ve ÅŸunları içerebilir: –Karın aÄŸrısı ve krampları -İshal, dışkıda kan ile –Kusma –BaÅŸ aÄŸrısı -İştah kaybı -Ateş… Devamını Oku »

21 Nis 2020

Cushing Sendromunun

Cushing Sendromuna baÄŸlı ana semptomlar, vücuttaki geniÅŸ ve kırmızı stria ve mor lekelerin ortaya çıkmasına ek olarak, karın, sırt ve yüzdeki yaÄŸ birikimidir. Bu semptomlara ek olarak, hipertansiyon, osteoporoz ve diyabet gibi durumla iliÅŸkili bazı durumlar da olabilir. Bu sendromun teÅŸhisi, endokrinolog tarafından hasta tarafından sunulan semptomlara ve örneÄŸin idrar, kan, tükürük ve manyetik rezonans… Devamını Oku »

20 Nis 2020

Kubital tünel sendromu

Kubital tünel sendromu, ulnar sinirinin herhangi bir sebepten dolayı sıkışması veya baskıya maruz kalmasından dolayı kiÅŸinin aÄŸrı hissetmesi ve kolunda ÅŸiÅŸlik, uyuÅŸma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi sorunlara yol açan bir rahatsızlıktır. Kubital tünel sendromu karpal tünel sendromundan sonra en sık görülen bası nöropatisidir. Kubital sinir hastalığını bilmek için ulnar sinir hakkında kısaca da olsa bilgi… Devamını Oku »

20 Nis 2020

Karpal Tünel Sendromu

El parmaklarının hareket ve hissinin saÄŸlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinirin el bileÄŸi hizasında sıkışmasına baÄŸlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır. İlk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta (baÅŸ, iÅŸaret, orta parmaklar) karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde aÄŸrı ÅŸiddetlenir, parmaklarda uyuÅŸmalar baÅŸlar.… Devamını Oku »

20 Nis 2020

Dupuytren kontraktürü

Elde avuç içinde deri ile derin yapılar arasında ‘fasia’ adı verilen subkütanöz fibrillerin bulunduÄŸu fibro-adipoz doku mevcuttur. Dupuytren hastalığı; sıklıkla bu fibro-adipoz katmanın kalınlaÅŸması ile oluÅŸan, ileri dönemlerinde elde ağır fonksiyon kaybına neden olabilen, nedeni tam bilinmeyen bir hastalıktır. Benzer fasya tabakasının kalınlaÅŸması ayak ve peniste de görülebilmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber fasia da… Devamını Oku »

17 Nis 2020

Lenfoma

Lenfoma – Lenf Kanseri Lenfoma, lenfatik sistem kanseridir. Lenfatik sistem ise tüm vücutta bulunan ve mikroplarla savaÅŸan beyaz kan hücrelerini üreten ve depolayan sistemdir. Lenfoma oluÅŸtuÄŸunda beyaz kan hücreleri kontrolsüz çoÄŸalmakta ve lenf nodlarında ÅŸiÅŸmeye yol açmaktadır. Lenfoma Kimlerde Görülür Genel olarak gençlerde ve daha nadir olarak görülen Hodgkin lenfoması ile yaÅŸlılarda ve daha sık… Devamını Oku »

25 Mar 2020

Hanta Virüs

Hanta Virüs, Çin’in Yunnan eyaletinde bir kiÅŸinin otobüste hayatını kaybetmesiyle gündemimize girmiÅŸ oldu. Ölen kiÅŸiye yapılan test sonucuna göre hanta virüsü taşıdığı bildirildi. Hanta Virüs farelerden (ve diÄŸer kemirgenlerden) bulaÅŸan bir hastalıktır. Koronavirüs bulaşıcı hastalığının ardından ortaya çıkan hanta virüs, insanlar arasında bir anda endiÅŸeye yol açtı. Korona virüs gibi Çin’de ortaya çıkması da yine… Devamını Oku »

02 Mar 2020

Parkinson hastalığı

Parkinson beyinde dopamin adı verilen, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleÅŸmesini saÄŸlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Beyinde dopamini üreten hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur. Hareketlerde yavaÅŸlık, dinlenme halindeyken titreme, psikiyatrik rahatsızlıklarla kendini belli eden hastalık, çoÄŸunlukla 60 yaÅŸ sonrası kiÅŸilerde görülür. Ancak genetik nedenlerle 40’lı yaÅŸlarda da rastlanabilir. Tedavide ilk seçenek ilaçlardır.… Devamını Oku »